Personal

Prima zi – #traiescPLAI

10685323_10152489038704877_6829330429286898465_n

Vreau să fac o mărturisire: sunt îndrăgostită. Roiuri de fluturi zboară pretutindeni, nu numai în stomac ci mai ales în suflet. Vina cade asupra oamenilor din orașul de pe Bega care dau naștere unor lucruri magice ce mă fac să îi invidiez pe timișoreni. Unul dintre ele este festivalul PLAI despre care v-am povestit deja pe scurt.

După multe ore petrecute în tren, am fost întâmpinați de o ploaie măruntă dar îndrăzneață care părea că vrea să pună stăpânire pe întreaga zi și să ne facă în ciudă. Însă soarele a ieșit învingător, norii au dispărut iar pelerinele de ploaie au rămas uitate prin geantă. Gazda noastră, motanul Lipton, ne-a acceptat ca musafiri și, din când în când, îl și vedem lenevind pe hainele noastre arătându-ne clar cine e stăpânul casei.

La ora 17 fix, curioși și nerăbdatori, am trecut de porțile Muzeului Satului Bănățean, în interiorul căruia se petrec toate. Voluntarii veseli și dornici de muncă ne-au primit cu multă căldură, prieteni pe care i-am reîntâlnit ne-au îmbrățișat cu drag bucuroși de revedere, iar zâmbetele vizitatorilor ne-au transmis bucuria că se află aici. După o plimbare prin muzeu, timp în care am admirat natura și frumusețile din jur, am stat la povești în Zona Chill până la începerea concertelor de pe Scena Mare.

Ca în fiecare seară, cei de la Light in Babylon, rezidenții PLAI au dat startul la distracție adunându-i încet, încet pe cei risipiți prin diverse locuri. Cu nuanțe orientale și de jazz, ne-au încălzit și ne-au pregătit să îi primim și pe următorii artiști ce au alcătuit line-upul primei zile. Balako, un nume nou în muzica românească dar și internațională, au ales PLAI drept locație de lansare a primului lor album, Colours. Pe unii dintre ei sigur îi cunoașteți din trupa Mandinga, însă merită să îi ascultați pentru o experiență multiculturală și pentru muzica lor cu influențe din folclorul balcanic, ritmuri latino și cubaneze. Ultimii care au încins atmosfera și care ne-au făcut să ne ridicăm, să dansăm și să sărim, au fost cei de la Asian Dub Fundation care nici nu mai trebuie prezentați.

La miezul nopții, ne-am retras în Casa Filmelor pentru a viziona filmul Usturoi, o producție românească a cărui scenarist este Radu Băzăvan aka Groparu. Așteptam cu nerăbdare să îl văd de mai bine de jumătate de an de când am aflat de el și vreau să spun că am rămas foarte plăcut surprinsă. Cu o acțiune simpatică și o poveste ce se petrece într-un sat de țigani, ne-a cucerit pe toți cei prezenți și am râs pe săturate timp de mai bine de o oră. Merită să îl vedeți ca experiență pentru că eu garantez pentru voia bună.

Prima zi a trecut mult prea repede și a doua e și ea pe sfârșite dar fiind mult prea implicată în ceea ce se întâmplă aici, abia acum am apucat să aștern câteva gânduri. Promit că mâine vă voi povesti lucruri noi pentru că am adunat multe lucruri de zis.

PLAI Festival mulţumeşte partenerilor şi sponsorilor care, prin implicarea lor, au făcut posibilă editia din acest an. De asemenea, mulţumeşte publicului, un partener permanent, fără de care acest eveniment n-ar exista.

Puteţi citi despre PLAI şi pe blogFacebookTwitter sau Instagram.

One Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *